Eigenaren Luc Lierman en Harry van Rossum kwamen begin 2016 samen in contact door de gezamenlijke hobby in de paarden. Harry runt al sinds 2010 een kraamstal waar circa 40 veulens per jaar worden geboren. Een hoogwaardig geboortealarm is dan van groot belang om een optimale geboortebegeleiding te bieden. Zo ontstond het idee om een uniek geboorte systeem te ontwikkelen op basis van een betrouwbare formule die de temperatuur van het paard of de koe meet en aangeeft wanneer het paard of de koe gaat bevallen. 

Hoe werkt Birth-Watch?

Hoe werkt Birth-Watch?

Birth-watch meet elke 5 minuten de temperatuur van het paard of de koe. Van deze metingen worden automatisch gemiddelden berekend. Uit onderzoek blijkt dat ieder paard dat moet bevallen circa 1 uur voor de bevalling daalt in temperatuur met gemiddeld -0,7/0,8 graden (minimaal een daling van -0,4 en uitschieters tot een daling van -1,3). Deze daling wordt nauwkeurig gemeten met het systeem van Birthwatch. Wanneer de daling ontstaat zal de eigenaar via een telefoonoproep worden gealarmeerd. 

Bij koeien daalt de temperatuur circa 24 uur voordat de koe gaat bevallen met dezelfde gemiddelden als bij paarden. Met het systeem van Birth-Watch kan de eigenaar van de (vlees)koe dus één dag vooraf de veterinair inplannen indien er een keizersnede moet plaatsvinden. 

Voordat Birth-Watch op de markt kwam heeft het product uiteraard een nauwkeurig test proces doorlopen. De testfase van Birth-Watch heeft ruim drie jaar geduurd. In deze drie jaar is de Birth-Watch door ruim 100 paarden en ruim 40 koeien gedragen en in alle gevallen heeft Birth-Watch de temperatuurdaling geregistreerd en de eigenaren tijdig voorzien van een alarm. Kortom: geslaagd voor de testfase!

Door de jaren heen blijven we uiteraard het systeem doorontwikkelen en verfijnen, maar de sterke basis en het vertrouwen in een uniek product was enorm. We hebben ons voor nu de laatste jaren vooral doorontwikkeld in een eenvoudige app bediening, verbetering van hardware en beveiliging en het verfijnen van het tuigje. 

Birth-Watch reviews

Deze fokkers gingen je voor

Het geeft enorm veel rust

“Het is betrouwbaar en veilig, alle bevallingen waren door het systeem van tevoren aangekondigd, niet één is er gemist. Daarnaast is het bijzonder gemakkelijk dat je overal, bijvoorbeeld op je werk elders, via de telefoon de gegevens kunt raadplegen en eventueel wijzigen, het geeft je enorm veel rust doordat je kunt vertrouwen op de observatie van Birth-Watch.”

T. Vos uit Oss, Fokker van Belgisch Blauw

Birth-watch is super!

“De Birth-Watch geboortemelder is super! Het werkt ontspannend en geeft rust doordat je overal de temperatuur van je paard kunt inzien op bv je telefoon”

Fam. Achterkamp, Fokker van trekpaarden

Het werkt perfect

"Wij werken sinds 2019 met Birth-Watch en hebben enkele gezonde veulens mogen krijgen met behulp van de geboortemelder. In het begin moest ik  even wennen aan het systeem, maar desondanks heeft het perfect gewerkt. In alle gevallen zijn wij ruimschoots op tijd verwittigd van de aanstaande bevalling."

G. van Rossum, Fokker van Friese paarden