Fokker van het jaar, Obe Mous, wint Birth-Watch

Fokker van het jaar, Obe Mous, wint Birth-Watch

Obe Mous is verkozen tot Fokker van het Jaar 2019. Op woensdag 22 januari werd hij in het zonnetje gezet door Marijke Akkerman en Sieneke Mekkes van het KFPS, die Obe een Birth-Wacht mochten overhandigden samen met een prachtig sierbord. Deze huldiging vindt normaal gesproken plaats tijdens de Hengstenkeuring maar om gezondheidsredenen kon Obe niet aanwezig zijn.

Eerste paard gekocht op vijftienjarige leeftijd

De Fokker van het Jaar 2019 kocht in 1967 op vijftienjarige leeftijd zijn eerste Friese paard. Dit was Wilma, een merrie uit stam 14 waaruit hij een legendarische kleindochter fokte: Fabiolaa Ster Preferent Prestatie. Nakomelingen van deze Reitse 272-dochter zijn onder meer de goedgekeurde KFPS-hengsten Ulke 338 en Karel 370. Ook stamboekhengst Hette 481 komt uit deze stam.

Opvallende Marrit fan de Klaster

Fokhengst 'Van de Klaster' oogstte het afgelopen jaar succes met drie eerste premies, een keurings- en modelhengst en sportmerrie Marrit fan de Klaster. Prestaties die Obe Mous – die zijn liefde voor het Friese ras heeft doorgegeven aan zoon Klaas – de titel Fokker van het Jaar opleverden.

Tien veulens per jaar

Maar Obe Mous kan net zo goed in aanmerking komen voor een 'oeuvreprijs'. Stoeterij Mous is een begrip in de Friese paardenwereld. Meer dan 216 fokproducten hebben het levenslicht gezien in de stallen van Mous. Een tiental veulens per jaar vormen de basis van in totaal 50 Sternakomelingen, één Modelmerrie, vijf Sportpredikaten en zes Preferente merries waarvan één zelfs Preferent Prestatie, de eerder genoemde Fabiolaa. 'Ik volg gewoon mijn gevoel', merkte Obe ooit bescheiden op in een interview. Maar de 'Mous'-paarden zijn niet zomaar een meevaller. 'Scherp, 100% eerlijk en altijd werklustig', zegt de fokker, die als meter en versnipperaar op veel fokdagen en keuringen aanwezig is. 'Ik hou van paarden die een belofte inhouden.'

 

Bron: Phryso.com

Birth-Watch blog

Meer nieuws